Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z kiełbasą i warzywami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 81
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 81
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Składniki
Kiełbasę pokrój w plastry. Pierś umyj, pokrój w kostkę, włóż do marynaty przygotowanej z oliwy czosnkowej, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, pierś z kurczaka, kiełbasę i pokrojoną w cząstki paprykę.
Ryż zalej 2 szklankami wody, posól, gotuj 15 minut pod przykryciem, wyłącz gaz i pozostaw na tym samym palniku 20 minut, wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym rozłóż kawałki masła, wsyp ugotowany ryż i warzywa z mięsem. Delikatnie wymieszaj. Posyp zapiekankę parmezanem. Zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe danie dekoruj natką pietruszki. Podawaj gorące.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień