Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z purée ziemniaczanym"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4381
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11905
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4381
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11905
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, jeszcze gorące ubij tłuczkiem. Dodaj mleko, po 1 łyżce śmietany i śmietanki oraz 2 łyżki masła, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, większe sztuki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dodaj śmietanę, podgrzewaj aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Purée przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij do żaroodpornego naczynia, tworząc krąg. W środek włóż pieczarki a na to wyłóż starty ser wymieszany ze śmietanką. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie