Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z purée ziemniaczanym"
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336596
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3527
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422602
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2415
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336596
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3527
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422602
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2415
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, jeszcze gorące ubij tłuczkiem. Dodaj mleko, po 1 łyżce śmietany i śmietanki oraz 2 łyżki masła, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, większe sztuki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dodaj śmietanę, podgrzewaj aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Purée przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij do żaroodpornego naczynia, tworząc krąg. W środek włóż pieczarki a na to wyłóż starty ser wymieszany ze śmietanką. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie