Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z purée ziemniaczanym"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 96
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1187
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 96
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1187
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, jeszcze gorące ubij tłuczkiem. Dodaj mleko, po 1 łyżce śmietany i śmietanki oraz 2 łyżki masła, całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, większe sztuki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dodaj śmietanę, podgrzewaj aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Purée przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij do żaroodpornego naczynia, tworząc krąg. W środek włóż pieczarki a na to wyłóż starty ser wymieszany ze śmietanką. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie