Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ze szpinakiem"

Składniki

  • Opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • opak. makaronu kokardki
  • 20 dag sera pleśniowego np. gorgonzola
  • lazur
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml śmietanki 30 proc
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. 45 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 zł • Przepis na 4 porcje

  2. Makaron gotuję al dente. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, oprószam solą i pieprzem i obsmażam na oleju.

  3. Na tym samym tłuszczu szklę posiekane cebulę i czosnek. Podsmażam 2 min, dodaję rozmrożony szpinak. Smażę ok. 5 min, przyprawiam. Wrzucam pokrojony w kostkę ser pleśniowy, wlewam śmietankę i zagotowuję. Mieszam, aż ser się rozpuści.

  4. Makaron łączę z kurczakiem i szpinakowym sosem. Przekładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wierzch posypuję serem startym na tarce. Piekę 15 min w temp. do 190oC.

  5. Małgorzata Pankiewicz z Gowina

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń