Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sposób na pyszny makaron z pomidorami
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2414
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4564
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1648
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 505
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2414
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4564
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1648
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 505
Składniki
Sparzamy pomidory i obieramy ze skórki. Kroimy w kostki, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory na krótko wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy, jednak nie dlużej niż 3 minuty.
Makaron gotujemy na pół twardo.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wsypujemy ugotowany makaron i mieszamy z pomidorami.
W rondelku topimy masło, wsypujemy trochę mąki i podsmażamy tak aby powstała jednolita złota masa. Do masy dodajemy zmiażdżony czosnek, lekko mieszamy i powoli wlewamy śmietanę. Do śmietany połączonej z ową masą dodajemy tarty ser. Podgrzewamy na słabym ogniu nie dopuszczając aby sos się zagotował i mieszamy tak długo, aż ser się rozpuści a składniki razem połączą. Sos nie powinien być ani za gęsty ani za rzadki ale tak akurat :) Ser żółty można też zkombinować pół na pół z serem Rokpol, smak sosu będzie wówczas bardziej wyraźny. Gotowy sos doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy nim makaron z pomidorami. Wierzch dodatkowo sypiemy tartym serem.
Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowane danie zapiekamy na 180 stopni 25 - 30 minut.
Smacznego :-)