Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekany ser"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 75
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2348
Polecam.
Odsłon: 108
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 75
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2348
Polecam.
Odsłon: 108
Składniki
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Natkę umyj, osusz. Oderwij listki z gałązek, a potem drobno je posiekaj. Przygotuj cztery kawałki folii aluminiowej. Rozłóż na nich sery.
Każdy kawałek sera obłóż plasterkami czosnku, skrop oliwą, posyp posiekaną natką oraz solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotowane porcje sera z dodatkami zawiń szczelnie w folię, tworząc pakieciki. Ułóż je na blasze do pieczenia. Piecz około 15 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Wlej do rondelka czerwone wino. Dodaj cukier trzcinowy oraz ocet balsamiczny (ciemny). Ogrzewaj na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje.
Porzeczki oczyść (jeśli używasz mrożonych owoców, nie musisz ich rozmrażać), wrzuć do rondelka. Dodaj łyżeczkę cynamonu i szczyptę chili, gotuj 15 minut. Sery wyjmij z folii, podawaj z sosem.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 5,60 zł.
Klasycznym dodatkiem do sera typu camembert jest żurawina. Gotową kupisz w słoiczkach w postaci sosu do mięs. Ale ciekawą kompozycję stworzysz także z uduszonych z cukrem i doprawionych octem winnym malin. Do sera pasuje również delikatny winegret z dodatkiem soku z cytrusów oraz mus z gruszek.Źródło: Świat kobiety