Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany ser

Zapiekany ser

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Zapiekany ser"

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki
  • 4 sery pleśniowe typu ca membert
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml czerwonego wina
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 30 dag porzeczek
  • cynamon
  • chili
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekany ser

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Natkę umyj, osusz. Oderwij listki z gałązek, a potem drobno je posiekaj. Przygotuj cztery kawałki folii aluminiowej. Rozłóż na nich sery.

  2. Każdy kawałek sera obłóż plasterkami czosnku, skrop oliwą, posyp posiekaną natką oraz solą i pieprzem do smaku.

  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotowane porcje sera z dodatkami zawiń szczelnie w folię, tworząc pakieciki. Ułóż je na blasze do pieczenia. Piecz około 15 minut.

  4. W tym czasie przygotuj sos. Wlej do rondelka czerwone wino. Dodaj cukier trzcinowy oraz ocet balsamiczny (ciemny). Ogrzewaj na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje.

  5. Porzeczki oczyść (jeśli używasz mrożonych owoców, nie musisz ich rozmrażać), wrzuć do rondelka. Dodaj łyżeczkę cynamonu i szczyptę chili, gotuj 15 minut. Sery wyjmij z folii, podawaj z sosem.

  6. porcje, czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 5,60 zł.

  7. Klasycznym dodatkiem do sera typu camembert jest żurawina. Gotową kupisz w słoiczkach w postaci sosu do mięs. Ale ciekawą kompozycję stworzysz także z uduszonych z cukrem i doprawionych octem winnym malin. Do sera pasuje również delikatny winegret z dodatkiem soku z cytrusów oraz mus z gruszek.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń