Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka na młodej kapuście

Żeberka na młodej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Żeberka na młodej kapuście"

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg młodej kiszonej kapusty
  • 2 marchwie
  • pietruszka
  • cebula
  • 1/2 małego pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • szklanka jasnego piwa
  • majeranek
  • papryka w proszku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka na młodej kapuście

Przygotowanie

  1. Podzielone na porcje żeberka nacieram solą, przyprawami oraz przeciś niętym przez praskę czosnkiem. Mięso podsmażam na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą.

  2. Kapustę mocno odciskam z soku. Marchwie i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach, por kroję w półplasterki. Mieszam z kapustą.

  3. Na wysmarowane olejem dno naczynia żaroodpornego wykładam kapustę i posypuję ją przyprawami. Na niej układam żeberka, podlewam bulionem i piwem.

  4. Piekę pod przykryciem 60 min w temp. 170°C. Potem żeberka odkrywam i piekę jeszcze godzinę.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń