Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka słodko-pikantne"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2511
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3433
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1505
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2210
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2511
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3433
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1505
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2210
Składniki
Żeberka umyj, osusz i pokrój na 5-6 kawałków. Obsmaż je na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego 1 łyżką oleju. Czosnek obierz i posiekaj. Cebule obierz, pokrój w plasterki i dodaj czosnek. Podsmaż na tej samej patelni co żeberka. Gdy cebula się zeszkli, dodaj sok z pomarańczy, dżem, keczup i sos sojowy. Wsyp przyprawy (bez papryki), wymieszaj. Gotuj, aż sos odrobinę się zredukuje i zgęstnieje.
Żeberka polej sosem. Wstaw do piekarnika, przykryj i piecz w 180°C oko ło 2 godzin. Wyjmij, sos z pieczenia przelej do garnuszka. Ponownie wstaw żeberka do piekarnika, włącz grzanie górne i piecz 5 minut. Paprykę leciutko podpraż na suchej patelni. Posyp żeberka. Sos podgrzej, podaj w sosjerce.
Pycha dodatki
Do takich żeberek warto podać słodkawy, gęsty sos barbecue albo… śliwkowy.
150 min., 2,90 zł, 310 kcal.Źródło: Naj