Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka w glazurze"
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 47
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 55
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 56
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2930
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 47
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 55
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 56
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2930
Składniki
porcji, czas ok. 110 min; porcja – 510 kcal, cena 3,20 zł.
Żeberka opłucz, osusz i poprzekrawaj wzdłuż kości na jednakowe porcje. Papryczki chili umyj, osusz starannie, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
Wlej do garnka 1,5 litra zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu, cukier, ocet winny, połowę posiekanej papryczki i otarte liście tymianku. W przygotowanej zalewie umieść żeberka. Gotuj je 60-70 minut, aż zmiękną (mięso będzie lekko odchodzić od kości). Ugotowane żeberka wyjmij i schłodź.
Z keczupu, musztardy, oleju oraz soli, pieprzu i szczypty mielonej papryki do smaku przygotuj glazurę.
Obgotowane żeberka obtaczaj w glazurze, wkładaj do brytfanny. Wstaw do nagrzanego piekarnika pod grill. Piecz w temperaturze 200 st. ok. 15 minut. Udekoruj resztą posiekanej papryczki chili. Podawaj, np. z surówką z marchwi.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, koperkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.
Pyszne danie jednogarnkowe na zimowy obiad zrobisz, dusząc doprawione ulubionymi ziołami i obsmażone na patelni żeberka razem z kapustą kiszoną. Na 1 kg mięsa potrzebujesz około 1/2 kg kapusty.Źródło: Świat kobiety