Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane pierogi"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj 2 jajka, szczyptę soli, mąkę krupczatkę oraz szczyptę startej gałki muszkatołowej. starannie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
Obraną cebulę poszatkuj, dodaj drobno pokrojoną wędlinę, 1 białko oraz kminek, pieprz i majeranek do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Ciasto ziemniaczane rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm i pokrój w kwadraty jednakowej wielkości. Na cieście porozkładaj przygotowany farsz. Formuj podłużne pierogi. Krawędzie posmaruj wodą, aby ciasto dobrze się skleiło.
Mleko połącz z pozostałymi jajkami i żółtkiem, dodaj mąkę tortową, posól i dobrze ubij widelcem na gładkie ciasto. Zanurzaj w nim pierogi i obtaczaj w bułce tartej ze wszystkich stron. Smaż na rozgrzanym oleju, często obracając, do przyrumienienia.
czas ok. 60 min; porcja – 570 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety