Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane pierogi

Ziemniaczane pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28008

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane pierogi"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaczane pierogi

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj 2 jajka, szczyptę soli, mąkę krupczatkę oraz szczyptę startej gałki muszkatołowej. starannie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.

  2. Obraną cebulę poszatkuj, dodaj drobno pokrojoną wędlinę, 1 białko oraz kminek, pieprz i majeranek do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

  3. Ciasto ziemniaczane rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm i pokrój w kwadraty jednakowej wielkości. Na cieście porozkładaj przygotowany farsz. Formuj podłużne pierogi. Krawędzie posmaruj wodą, aby ciasto dobrze się skleiło.

  4. Mleko połącz z pozostałymi jajkami i żółtkiem, dodaj mąkę tortową, posól i dobrze ubij widelcem na gładkie ciasto. Zanurzaj w nim pierogi i obtaczaj w bułce tartej ze wszystkich stron. Smaż na rozgrzanym oleju, często obracając, do przyrumienienia.

  5. czas ok. 60 min; porcja – 570 kcal, cena 2,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń