Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane placki z kawiorem"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i osusz. Usuń skórkę z cebuli. Warzywa zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem oraz mąką. Odstaw na kilka minut, a następnie odciśnij nadmiar wody. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni partiami rozgrzewaj po łyżce oleju. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Smaż rumiane i chrupiące placki ziemniaczane. Wyjmuj je na kawałki pergaminu, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Placki podawaj na gorąco, razem z doprawioną solą i pieprzem kwaśną śmietaną oraz czerwonym kawiorem.
Część placków, zamiast kawiorem, możesz obłożyć plasterkami wędzonego łososia. Dekoruj koperkiem.
czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 1,40 zł
cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety