Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane placki z kawiorem"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10702
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6161
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13054
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4801
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10702
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6161
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13054
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4801
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz i osusz. Usuń skórkę z cebuli. Warzywa zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem oraz mąką. Odstaw na kilka minut, a następnie odciśnij nadmiar wody. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni partiami rozgrzewaj po łyżce oleju. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Smaż rumiane i chrupiące placki ziemniaczane. Wyjmuj je na kawałki pergaminu, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Placki podawaj na gorąco, razem z doprawioną solą i pieprzem kwaśną śmietaną oraz czerwonym kawiorem.
Część placków, zamiast kawiorem, możesz obłożyć plasterkami wędzonego łososia. Dekoruj koperkiem.
czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 1,40 zł
cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety