Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczany duet z mielonym mięsem"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 349
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1473
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 634
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1294
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 349
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1473
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 634
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1294
Składniki
Słodkie ziemniaki obierz, umyj i pokrój na niezbyt małe kawałki (np. na ćwiartki). W rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki, oprósz je solą i mieszając co jakiś czas, smaż 8 min. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebule z czosnkiem. Dodaj mięso mielone i mieszając, smaż, aż stanie się rumiane. Przypraw je solą oraz pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy. Duś na wolnym ogniu 5 min.
Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz, poprzekrawaj na połówki.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych otworkach. Dodaj do niego po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej mielonej papryki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz podsmażone mięso z cebulą, słod kie ziemniaki, pomidorki koktajlowe oraz kopytka. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.
posyp serem przyprawionym paprykami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 min. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Na gotowej zapiekance zrób kleksy z kwaśnej śmietany. Danie posyp natką pietruszki. Od razu podawaj.Źródło: Tina