Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczany duet z mielonym mięsem"
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 81
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 124
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 81
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 124
Składniki
Słodkie ziemniaki obierz, umyj i pokrój na niezbyt małe kawałki (np. na ćwiartki). W rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki, oprósz je solą i mieszając co jakiś czas, smaż 8 min. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebule z czosnkiem. Dodaj mięso mielone i mieszając, smaż, aż stanie się rumiane. Przypraw je solą oraz pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy. Duś na wolnym ogniu 5 min.
Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz, poprzekrawaj na połówki.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych otworkach. Dodaj do niego po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej mielonej papryki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz podsmażone mięso z cebulą, słod kie ziemniaki, pomidorki koktajlowe oraz kopytka. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.
posyp serem przyprawionym paprykami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 min. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Na gotowej zapiekance zrób kleksy z kwaśnej śmietany. Danie posyp natką pietruszki. Od razu podawaj.Źródło: Tina