Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki pieczone w sosie beszamelowym

Ziemniaki pieczone w sosie beszamelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Ziemniaki pieczone w sosie beszamelowym"

Składniki

  • 10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • po pół kg kiełbasy i wędzonego boczku
  • olej
  • 5 cebul
  • 10 dag startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz. Sos: pół litra mleka
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • trójkącik serka topionego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaki pieczone w sosie beszamelowym

Przygotowanie

  1. Uwielbiam zapiekanki z aksamitnym sosem beszamelowym.

  2. Przepis przysłała Anna Tokarska z Łąk Zwiastowych

  3. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebule posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojo ną kiełbasę i boczek, usmaż.

  4. Sos: masło stop w rondelku. Dodaj mąkę, zasmaż. Wlej mleko, przypraw. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj serek topiony, wymieszaj. Przypraw.

  5. Ziemniaki i wędliny ułóż warstwami w formie, polewając sosem. Posyp serem. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.

  6. Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2,90 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń