Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaki z grzybami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 49
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 298
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 49
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 298
Składniki
ok. 95 minut.
Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 90 minut.
Pieczarki i leśne grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Pomidorki umyć, pociąć na połówki. Boczek pokroić w słupki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć 3 minuty. Minutę przed końcem dołożyć pomidory. Zdjąć z patelni. Cebule obrać, posiekać. Do tłuszczu ze smażenia boczku dolać olej i podsmażyć cebule. Dołożyć grzyby. Podlać je bulionem i dusić do miękkości.
Mąkę wymieszać ze śmietaną. Wlać do grzybów. Gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Do grzybów dodać boczek z pomidorami i podgrzać. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii. Każdy głęboko naciąć. Nałożyć farsz grzybowy. Udekorować natką.
Porcja: 630 kcal.Źródło: Życie na gorąco