Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zimowa kapuściana na kiełbasie"
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1721
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15123
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3496
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8913
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1721
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15123
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3496
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8913
Składniki
Kapustę pozbaw wierzchnich liści, a następnie drobno poszatkuj. Obraną cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Por umyj starannie pod bieżącą wodą, pokrój w cienkie plasterki. Marchewki oczyść, op łucz, pokrój w kosteczkę. Kiełbasę pokrój w dość cienkie plastry.
W garnku o grubym dnie lub dużym rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj plastry kiełbasy i chwilę smaż razem. Następnie dodaj marchewkę, por i kapustę. Całość podduś, aż kapusta zmniejszy swoją objętość.
Na koniec do warzyw dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki wraz z sosem, w którym się znajdowały. Całość zalej wywarem mięsnym. Gotuj na małym ogniu ok. 40 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj, np. z pieczywem czosnkowym.
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 250 kcal, cena 2,70 zł.
Zupy z dodatkiem tłustej wieprzowiny, kiełbasy czy boczku, a także roślin strączkowych, wymagają dodatku ziół wspomagających trawienie. Nie żałuj więc tymianku, majeranku, cząbru, ziaren kminku lub kopru włoskiego.Źródło: Świat kobiety