Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziołowe filety kurczaka na pomidorowym ryżu"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 150
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 248
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 150
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 248
Składniki
ok. 35 minut
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory osączyć, posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić ryż i cebulę. Smażyć, aż ziarenka ryżu i cebula staną się szkliste. Podlać bulionem. Dodać pomidory. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 25 minut.
Zioła opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Włożyć filety i smażyć je 8-10 minut, często obracając. Kukurydzę przełożyć na sitko i poczekać, aż ocieknie z zalewy. Dołożyć ją do ryżu około 5 minut przed końcem gotowania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Usmażone filety zdjąć z patelni, od razu obtoczyć je w posiekanych ziołach. Mięso pokroić w plasterki. Ryż z pomidorami i kukurydzą wyłożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji położyć plasterki kurczaka w ziołach. Danie udekorować odłożonymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco