Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziołowe filety kurczaka na pomidorowym ryżu"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7558
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2587
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7558
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2587
Składniki
ok. 35 minut
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory osączyć, posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić ryż i cebulę. Smażyć, aż ziarenka ryżu i cebula staną się szkliste. Podlać bulionem. Dodać pomidory. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 25 minut.
Zioła opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Włożyć filety i smażyć je 8-10 minut, często obracając. Kukurydzę przełożyć na sitko i poczekać, aż ocieknie z zalewy. Dołożyć ją do ryżu około 5 minut przed końcem gotowania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Usmażone filety zdjąć z patelni, od razu obtoczyć je w posiekanych ziołach. Mięso pokroić w plasterki. Ryż z pomidorami i kukurydzą wyłożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji położyć plasterki kurczaka w ziołach. Danie udekorować odłożonymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco