Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziołowe knedle"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12669
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1434
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13803
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5784
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12669
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1434
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13803
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5784
Składniki
Natkę opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Poodrywaj listki, drobno je posiekaj. Pieczywo (np. lekko czerstwe kajzerki) pokrój w kosteczkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
Pokrojone pieczywo wymieszaj z?połową szklanki mąki. Ser żółty (mogą być lekko obeschnięte końcówki różnych serów) zetrzyj na?tarce o?drobnych oczkach. Boczek pokrój w plasterki, a potem w małą kostkę.
Na?patelni rozgrzej masło, a?gdy się rozpuści, wrzuć boczek, przesmaż. Dodaj posiekaną cebulę oraz?czosnek. Smaż, mieszając 2-3 minuty. Wsyp natkę, wymieszaj i?ogrzewaj jeszcze 5 minut. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
Do pieczywa i mąki dodaj zawartość patelni (boczek z natką, cebulą oraz czosnkiem) starty żółty ser i jajka. Wszystkie starannie wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Zwilżonymi rękami formuj z masy knedle. Wrzucaj je partiami na wrzątek. Gotuj na małym ogniu około 15 min. Wyjmuj łyżką cedzakową i od razu podawaj na stół. Jeśli chcesz, okraś skwarkami i cebulą.Źródło: Świat kobiety