Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziołowe knedle"
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 112
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 919
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 639
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 2680
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1897
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 112
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 919
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 639
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 2680
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1897
Składniki
Natkę opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Poodrywaj listki, drobno je posiekaj. Pieczywo (np. lekko czerstwe kajzerki) pokrój w kosteczkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
Pokrojone pieczywo wymieszaj z?połową szklanki mąki. Ser żółty (mogą być lekko obeschnięte końcówki różnych serów) zetrzyj na?tarce o?drobnych oczkach. Boczek pokrój w plasterki, a potem w małą kostkę.
Na?patelni rozgrzej masło, a?gdy się rozpuści, wrzuć boczek, przesmaż. Dodaj posiekaną cebulę oraz?czosnek. Smaż, mieszając 2-3 minuty. Wsyp natkę, wymieszaj i?ogrzewaj jeszcze 5 minut. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
Do pieczywa i mąki dodaj zawartość patelni (boczek z natką, cebulą oraz czosnkiem) starty żółty ser i jajka. Wszystkie starannie wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Zwilżonymi rękami formuj z masy knedle. Wrzucaj je partiami na wrzątek. Gotuj na małym ogniu około 15 min. Wyjmuj łyżką cedzakową i od razu podawaj na stół. Jeśli chcesz, okraś skwarkami i cebulą.Źródło: Świat kobiety