Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziołowe knedle"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 765
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424962
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10690
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336967
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 765
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424962
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10690
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336967
Składniki
Natkę opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Poodrywaj listki, drobno je posiekaj. Pieczywo (np. lekko czerstwe kajzerki) pokrój w kosteczkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
Pokrojone pieczywo wymieszaj z?połową szklanki mąki. Ser żółty (mogą być lekko obeschnięte końcówki różnych serów) zetrzyj na?tarce o?drobnych oczkach. Boczek pokrój w plasterki, a potem w małą kostkę.
Na?patelni rozgrzej masło, a?gdy się rozpuści, wrzuć boczek, przesmaż. Dodaj posiekaną cebulę oraz?czosnek. Smaż, mieszając 2-3 minuty. Wsyp natkę, wymieszaj i?ogrzewaj jeszcze 5 minut. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
Do pieczywa i mąki dodaj zawartość patelni (boczek z natką, cebulą oraz czosnkiem) starty żółty ser i jajka. Wszystkie starannie wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Zwilżonymi rękami formuj z masy knedle. Wrzucaj je partiami na wrzątek. Gotuj na małym ogniu około 15 min. Wyjmuj łyżką cedzakową i od razu podawaj na stół. Jeśli chcesz, okraś skwarkami i cebulą.Źródło: Świat kobiety