Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 358
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 709
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 105
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 929
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 369
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 358
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 709
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 105
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 929
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 369
Składniki
Mięso opłucz i dokładnie osusz. Włóż do zamrażalnika na 15 minut, by lekko stwardniało. Pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Rozbij delikatnie tłuczkiem i posmaruj musztardą. Grzyby zalej odrobiną wrzątku i odstaw.
Boczek pokrój na grubsze słupki, podobnie ogórek (ze skórką), a cebulę na półplasterki. Na każdym kawałku mięsa połóż po słupku boczku, kawałek ogórka, jeden grzybek, porcję cebuli i skórkę od chleba. Zwiń w roladę i obwiąż ściśle sznurkiem.
Podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku z szerokim dnem i podlej bulionem i wodą z moczenia grzybków. Duś pod przykryciem około 50 minut. Pod koniec dodaj śmietanę, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem koniecznie zdejmij sznurek!
Te dodatki pasują do zrazów
•Kasze – doskonały wybór to kasza gryczana – podpraż ją na suchej patelni, potem rozmieszaj z surowym jajkiem i podlewaj wrzątkiem, aż będzie odpowiednio miękka.
•Kluski – to oczywiście kopytka i kluski śląskie lub delikatne kluski drożdżowe, czyli pampuchy.
•Buraczki – wyszorowane bulwy skrop oliwą, zawiń w folię i piecz przez 40 minut w 180°C. Miękkie pokrój na plasterki lub zetrzyj tradycyjnie na tarce. Dopraw solą, cukrem i czosnkiem.
•Kapusta czerwona – poszatkowaną kapustę skrop sokiem z cytryny, by nie straciła koloru w czasie duszenia. Wrzuć łyżkę masła, parę rodzynek lub pokrojoną suszoną śliwkę i duś do miękkości.Źródło: Naj