Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żytni chleb razowy"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1850
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5653
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5626
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1850
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5653
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5626
Składniki
Dzień przed pieczeniem wyjmij starter z lodówki i włóż do miski, aby się ogrzał. Po mniej więcej 2 godzinach dodaj na zakwas. Przykryj, odstaw na 8-12 godzin.
Zważ 900 g zakwasu, resztę wstaw do lodówki do następnego pieczenia.
Dodaj do zakwasu pozostałe ciasta, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-12 godzin.
Posmaruj masłem dwie podłużne formy, tzw. keksówki (dł. 20 cm), przełóż do nich po połowie ciasta. Przykryj, odstaw na kolejne 3-4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C. Spryskaj wodą jego spód i ścianki. Wierzch ciasta ponacinaj.
Piecz chleby 40-45 minut. Gotowe wyjmij z foremek, przełóż na drucianą podstawkę, aby odparowały i ostygły.
2 bochenki • : 22 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 45 min • koszt: 5 złŹródło: Olivia