Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żytni chleb razowy"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35678
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35678
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        Składniki
Dzień przed pieczeniem wyjmij starter z lodówki i włóż do miski, aby się ogrzał. Po mniej więcej 2 godzinach dodaj na zakwas. Przykryj, odstaw na 8-12 godzin.
Zważ 900 g zakwasu, resztę wstaw do lodówki do następnego pieczenia.
Dodaj do zakwasu pozostałe ciasta, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-12 godzin.
Posmaruj masłem dwie podłużne formy, tzw. keksówki (dł. 20 cm), przełóż do nich po połowie ciasta. Przykryj, odstaw na kolejne 3-4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C. Spryskaj wodą jego spód i ścianki. Wierzch ciasta ponacinaj.
Piecz chleby 40-45 minut. Gotowe wyjmij z foremek, przełóż na drucianą podstawkę, aby odparowały i ostygły.
2 bochenki • : 22 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 45 min • koszt: 5 złŹródło: Olivia