Smaczny pomysł na "Aromatyczna panna cotta"
Aromatyczna panna cotta
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
- łyżeczka żelatyny
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 5 łyżek jasnego miodu
- laska wanilii
- 1 i 1/2 łyżki granulowanej rozpuszczalnej kawy espresso
- szczypta soli
- po 3 dag gorzkiej i mlecznej czekolady
- 200 ml kremówki
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżka cukru
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
- łyżeczka żelatyny
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 5 łyżek jasnego miodu
- laska wanilii
- 1 i 1/2 łyżki granulowanej rozpuszczalnej kawy espresso
- szczypta soli
- po 3 dag gorzkiej i mlecznej czekolady
- 200 ml kremówki
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżka cukru
Etapy przygotowania
ok. 45 minut • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 3,60 zł • Przepis na 4 porcje
Mleko wlej do garnka, wsyp żelatynę, zamieszaj, odstaw na kilka minut. Następnie podgrzewaj mleko, nie dopuszczając do zagotowania.
Mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Do gorącego mleka dodaj kremówkę, miód, ziarenka wanilii, sól i kawę. Cały czas podgrzewaj i mieszaj, aż uzyskasz jednolity płyn.
Przelej go do małych przezroczystych pucharków, miseczek lub niskich szerokich szklanek. Gdy przestygnie, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Czekoladę pokrusz i włóż do garnuszka. Wlej śmietanę kremówkę, wsyp cukier i kawę. Postaw garnuszek na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż czekolada, kawa i cukier całkowicie się rozpuszczą i polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Odstaw do przestudzenia.
Przed podaniem polej schłodzony deser kawowo-czekoladowym sosem. Wierzch możesz udekorować ziarenkami kawy i grubszymi wiórkami czekoladowymi oraz listkami świeżej mięty.Źródło: Kobieta i życie
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2163
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 7535
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1313
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2163
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 7535
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1313
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
- łyżeczka żelatyny
- 1 i 1/2 szklanki kremówki
- 5 łyżek jasnego miodu
- laska wanilii
- 1 i 1/2 łyżki granulowanej rozpuszczalnej kawy espresso
- szczypta soli
- po 3 dag gorzkiej i mlecznej czekolady
- 200 ml kremówki
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżka cukru
ok. 45 minut • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 3,60 zł • Przepis na 4 porcje
Mleko wlej do garnka, wsyp żelatynę, zamieszaj, odstaw na kilka minut. Następnie podgrzewaj mleko, nie dopuszczając do zagotowania.
Mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Do gorącego mleka dodaj kremówkę, miód, ziarenka wanilii, sól i kawę. Cały czas podgrzewaj i mieszaj, aż uzyskasz jednolity płyn.
Przelej go do małych przezroczystych pucharków, miseczek lub niskich szerokich szklanek. Gdy przestygnie, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Czekoladę pokrusz i włóż do garnuszka. Wlej śmietanę kremówkę, wsyp cukier i kawę. Postaw garnuszek na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż czekolada, kawa i cukier całkowicie się rozpuszczą i polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Odstaw do przestudzenia.
Przed podaniem polej schłodzony deser kawowo-czekoladowym sosem. Wierzch możesz udekorować ziarenkami kawy i grubszymi wiórkami czekoladowymi oraz listkami świeżej mięty.Źródło: Kobieta i życie