Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki karmelowo-orzechowe"
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 293
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1632
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 293
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1632
Składniki
ok. 60 minut • Porcja ok. 290 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na ok. 20 porcji
Przesiej mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone masło i jajko. Zagnieć gładkie ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Podziel ciasto na 20 części i wylep nimi natłuszczone foremki. Piecz w 180°C około 15 minut.
Cukier wsyp do rondelka z grubym dnem, dodaj miód i na wolnym ogniu rozpuść cukier na karmel. Wlej śmietanę i gotuj chwilę. Pod koniec dodaj orzechy.
Przestudzone babeczki wyjmij z foremek, napełnij nadzieniem. Odstaw w chłodne miejsce, żeby masa stężała.
Możesz znacznie skrócić czas przygotowania tego deseru, kupując gotowe kruche babeczki.Źródło: Kobieta i życie