Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka cytrynowa"
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3699
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 214
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3699
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 214
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka, ucierając. Dołożyć skórkę otartą z cytryny. Porcjami na przemian dodawać maślankę oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze kilka minut mikserem.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Babkę lekko przestudzić w formie, potem przełożyć na kratkę kuchenną, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego i wymieszać. Ciasto posmarować lukrem, udekorować listkami melisy cytrynowej.
Uwaga! Zamiast zdobić lukrem, babkę można oprószyć tylko cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z 1 jajka
Desery
Babka kakaowa z serową wkładką.
Desery
Deser owocowy z lodami i musem z czarnej porzeczki
Desery
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Ciasto z 1 jajka
Zostało ci tylko 1 jajko w lodówce i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Przyg...
Odsłon: 2183
Babka kakaowa z serową wkładką.
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną babkę kakaową z sernikową wkładką. Ba...
Odsłon: 536