Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka cytrynowa"
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17133
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2483
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4664
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1866
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17133
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2483
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4664
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1866
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka, ucierając. Dołożyć skórkę otartą z cytryny. Porcjami na przemian dodawać maślankę oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze kilka minut mikserem.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Babkę lekko przestudzić w formie, potem przełożyć na kratkę kuchenną, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego i wymieszać. Ciasto posmarować lukrem, udekorować listkami melisy cytrynowej.
Uwaga! Zamiast zdobić lukrem, babkę można oprószyć tylko cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco