Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka cytrynowa"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2478
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 79
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 166
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 738
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2478
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 79
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 166
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 738
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka, ucierając. Dołożyć skórkę otartą z cytryny. Porcjami na przemian dodawać maślankę oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze kilka minut mikserem.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Babkę lekko przestudzić w formie, potem przełożyć na kratkę kuchenną, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego i wymieszać. Ciasto posmarować lukrem, udekorować listkami melisy cytrynowej.
Uwaga! Zamiast zdobić lukrem, babkę można oprószyć tylko cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco