Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest puszytsta i smaczna.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
Prawdziwa Babka Drożdżowa w sam raz na Święta Wielkanocne. PYSZNA. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu- czas oczekiwania tylko na wyrośnięcie Zrobić zaczyn z drożdży- mleko + cukier+ drożdże+ 4 łyżki (tej z 3 szklanek). Poczekać aż zacznie rosnąć. Dodać do zaczynu resztę mąki+żółtka+masło roztopione ostudzone+sól+aromat. Zagnieść. Będzie dosyć klejące ale takie ma być. Na koniec dołożyć rodzynki. Przykryć ściereczka czekać aż urośnie. Wyrobić po wyrośnięciu przez chwilkę. Przełożyć do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tarta z kominem do babek. Blaszka około 23 cm. Ciasto nie powinno przekroczyć polowy wysokości blaszki w tym momencie. Jak zostanie wam ciasta zróbcie 2 babę jak pierwsza się upiecze. Poczekać aż urośnie pod sam brzeg blaszki. Im lepiej urośnie tym bardziej puszysta i mięciutka. Piec ok 30 min 170 stopni, do suchego patyczka. Jak będzie się szybko rumienić na wierzchu można przykryć papierem do pieczenia. Nie przekraczajcie zbyt czasu pieczenie bo będzie sucha baba:) a tak to jest pyszna puszysta babka. Posmarować lukrem-pół szklanki cukru pudry 2 łyżki wrzątku rozetrzeć. Czerwony lukier uzyskałam po dodaniu barwnika spożywczego do lukru białego. POLECAM!! Dużo piekę!