Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest puszytsta i smaczna.
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 73
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2029
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 417
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 459
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 812
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 73
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2029
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 417
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 459
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 812
Składniki
Prawdziwa Babka Drożdżowa w sam raz na Święta Wielkanocne. PYSZNA. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu- czas oczekiwania tylko na wyrośnięcie Zrobić zaczyn z drożdży- mleko + cukier+ drożdże+ 4 łyżki (tej z 3 szklanek). Poczekać aż zacznie rosnąć. Dodać do zaczynu resztę mąki+żółtka+masło roztopione ostudzone+sól+aromat. Zagnieść. Będzie dosyć klejące ale takie ma być. Na koniec dołożyć rodzynki. Przykryć ściereczka czekać aż urośnie. Wyrobić po wyrośnięciu przez chwilkę. Przełożyć do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tarta z kominem do babek. Blaszka około 23 cm. Ciasto nie powinno przekroczyć polowy wysokości blaszki w tym momencie. Jak zostanie wam ciasta zróbcie 2 babę jak pierwsza się upiecze. Poczekać aż urośnie pod sam brzeg blaszki. Im lepiej urośnie tym bardziej puszysta i mięciutka. Piec ok 30 min 170 stopni, do suchego patyczka. Jak będzie się szybko rumienić na wierzchu można przykryć papierem do pieczenia. Nie przekraczajcie zbyt czasu pieczenie bo będzie sucha baba:) a tak to jest pyszna puszysta babka. Posmarować lukrem-pół szklanki cukru pudry 2 łyżki wrzątku rozetrzeć. Czerwony lukier uzyskałam po dodaniu barwnika spożywczego do lukru białego. POLECAM!! Dużo piekę!