Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest puszytsta i smaczna.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2335
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18098
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2062
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2335
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18098
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2062
Składniki
Prawdziwa Babka Drożdżowa w sam raz na Święta Wielkanocne. PYSZNA. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu- czas oczekiwania tylko na wyrośnięcie Zrobić zaczyn z drożdży- mleko + cukier+ drożdże+ 4 łyżki (tej z 3 szklanek). Poczekać aż zacznie rosnąć. Dodać do zaczynu resztę mąki+żółtka+masło roztopione ostudzone+sól+aromat. Zagnieść. Będzie dosyć klejące ale takie ma być. Na koniec dołożyć rodzynki. Przykryć ściereczka czekać aż urośnie. Wyrobić po wyrośnięciu przez chwilkę. Przełożyć do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tarta z kominem do babek. Blaszka około 23 cm. Ciasto nie powinno przekroczyć polowy wysokości blaszki w tym momencie. Jak zostanie wam ciasta zróbcie 2 babę jak pierwsza się upiecze. Poczekać aż urośnie pod sam brzeg blaszki. Im lepiej urośnie tym bardziej puszysta i mięciutka. Piec ok 30 min 170 stopni, do suchego patyczka. Jak będzie się szybko rumienić na wierzchu można przykryć papierem do pieczenia. Nie przekraczajcie zbyt czasu pieczenie bo będzie sucha baba:) a tak to jest pyszna puszysta babka. Posmarować lukrem-pół szklanki cukru pudry 2 łyżki wrzątku rozetrzeć. Czerwony lukier uzyskałam po dodaniu barwnika spożywczego do lukru białego. POLECAM!! Dużo piekę!