Do góry

Desery Przepis na:

Beza kokosowa z jagodami

Beza kokosowa z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Beza kokosowa z jagodami"

Składniki

  • 8 białek
  • 40 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 50 dag jagód
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 50 dag śmietany kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Beza kokosowa z jagodami

Przygotowanie

  1. Białka ubij, dosypując sól oraz cukier i wlewając sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, domieszaj kokos.

  2. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj dwa duże okręgi. Każde z nich posmaruj grubą warstwą masy bezowej. Uformuj wyższe brzegi. Blaty bezowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piecz przez godzinę. Wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (ok. 3 godz.)

  3. Jagody opłucz, wysusz na ściereczce. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Bezy przełóż bitą śmietaną oraz jagodami. Udekoruj, np. listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń