Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo smaczne, trwałe i zupełnie inne niż te ze sklepu.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24930
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6064
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 316
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24930
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6064
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 316
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy mlekiem. Mleko posypujemy odrobiną mąki.
Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką na 15min. w ciepłe miejsce.
Rozczyn mieszamy z resztą mąki w misce.
Cały czas wyrabiając dodajemy po trochu masło, a na końcu jajko.
Całość wyrabiamy 5-10min.
Następnie wsypujemy bakalie i wgniatamy je w ciasto, aż będą równomiernie rozłożone w cieście
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2h.
W międzyczasie marcepan wyrabiamy aż zmięknie i formujemy w 22cm wałek.
Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na stolnicę i mocno zagniatamy, aż będzie zwarte i elastyczne.
Ciasto należy rozwałkować na prostokąt 25cmx20cm.
Po środku, wzdłuż dłuższego boku kładziemy marcepan.
Ciasto składamy ponad marcepanem w taki sposób, aby górna część była troszkę krótsza niż dolna.
Brzegi dobrze dociskamy.
Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i wstawiamy ciasto do nagrzanego do 170-180ºC piekarnika na środkową półkę i pieczemy 50min. W piekarniku zalecam postawić na dnie mały garnuszek z wodą, ponieważ działa to korzystnie na ciasto drożdżowe.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Po wystudzeniu smarujemy za pomocą pędzelka ciasto łyżką masła i od razu posypujemy cukrem pudrem. Dzięki masłu cukier puder w większości trzyma się ciasta.
Jak już wspomniałem, przechowujemy przykryte ściereczką.