Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z tahini

Brownie z tahini

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 1146

Dodano:

Odsłon: 4118

Pyszna i aromatyczna pasta tahini wykorzystywana głównie w kuchni azjatyckiej i słodkie, lekko wilgotne ciasto brownie, nieodłącznie związane z kuchnią amerykańską. To niezwykłe połączenie zaowocowało niezwykłym wypiekiem - brownie z tahini. Moim zdaniem jest to ciasto jedno z lepszych, jakie jadłam. Aromat czekolady przenika z aromatem sezamu i tahini. Oba smaki nie konkurują ze sobą. Tworzą całość. To ciasto łączy w sobie wszystko co najlepsze.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę dziele na kawałki. Masło rozpuszczam. Dodaje czekoladę. Mieszam do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Wolnym strumieniem dodaje do masy jajecznej sos czekoladowy. Miksuję. Do masy dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Małą tortownicę smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Wylewam 1/3 ciasta. Na cieście smaruję 1/3 pasty tahini. Na pastę wylewam ponownie 1/3 ciasta. Na cieście układam ponownie 1/3 pasty. Na paście ponownie wylewam 1/3 ciasta. Na cieście układam ostatnią warstwę pasty tahini. Delikatnie mieszam obie masy, aby powstały esy-floresy. Ciasto piekę około 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dowolnie dekoruję.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń