Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brzoskwiniowa pianka"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
Z płatkami gorzkiej czekolady:
dojrzałych brzoskwiń, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki mleka, 200 ml kremówki, 200 ml pełnego mleka, po 2 łyżeczki żelatyny i cukru waniliowego, 5 łyżek cukru, 5 dag gorzkiej czekolady.
4 brzoskwinie obierz, usuń pestki i pokrój. Zmiksuj je razem z sokiem cytrynowym. Dodaj cukier puder, mleko i wymieszaj.
2. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody. Do rondelka wlej kremówkę, mleko, wsyp cukier i cukier waniliowy. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj namoczo ną żelatynę i rozmieszaj do rozpuszczenia. Przestudź.
Do śmietanki dodaj zmiksowane brzoskwinie i wymieszaj. Pozostałe brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w ósemki.
Pokrojone brzoskwinie porozkładaj do szerokich szklanek. Na nie wyłóż brzoskwiniową piankę. Wstaw szklanki do lodówki, żeby pianka stężała. Przed podaniem udekoruj grubo startą gorzką czekoladą. Możesz dołożyć także listki melisy.
<strong>! Do przygotowania takiego deseru możesz wykorzystać także inne jasne owoce. Dobre będą nektarynki, renklody czy gruszki. Pamiętaj jednak, żeby wybierać gatunki soczyste.</strong>Źródło: Kobieta i życie