Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto czeskie moja mama dostała od swojej koleżanki . Od tego momentu jest to ciasto, które często gości u mnie na stole. Przygotowuje je na różne ważne uroczystości lub przyjęcia. Ciasto czeskie często mylone jest z miodownikiem. Jednak w tym wypieku bazę stanowi masa budyniowa , a nie krem na bazie kaszy manny. Co by nie mówić obydwa ciasta są przepyszne. Jednak moim faworytem jest ciasto czeskie. Pyszne miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym. Wypiek dodatkowo z bogaciłam powidłami, które w naturalny sposób przełamują słodkość ciasta. Polecam!
Ciasto: Mąkę, sodę przesiać. Dodać miód, mleko, jajko, żółtko i margarynę. Zagnieść ciasto. Chłodzić minimum 3 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na wielkość formy do pieczeń. Każdy blat ciasta upiecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wystudź.
Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu. Wystudź.
Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem. Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstw...
Odsłon: 117
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 510
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 112
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 2010
ulubione, słodkie ogórki mojej córki, robie je od wielu lat i ciągle smakują
Odsłon: 83
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstw...
Odsłon: 117
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 510
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 112
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 2010
ulubione, słodkie ogórki mojej córki, robie je od wielu lat i ciągle smakują
Odsłon: 83
Składniki
Ciasto: Mąkę, sodę przesiać. Dodać miód, mleko, jajko, żółtko i margarynę. Zagnieść ciasto. Chłodzić minimum 3 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na wielkość formy do pieczeń. Każdy blat ciasta upiecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wystudź. Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu. Wystudź. Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem. Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Desery
Pancakes jogurtowe
Ciasto z patelni
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na jednym z blogów. Zaciekawił mnie i po pr...
Odsłon: 331
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Czasem mam lenia, czasem nie mam czasu, a czasem ktoś nagle się "zwali na gło...
Odsłon: 342