Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śmietanowiec

Ciasto śmietanowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1640

Dodano:

Odsłon: 445

Ciasto Śmietanowiec to jedno z tych wypieków, które się zawsze udają. Nie znam osoby, która by nie lubiła niezwykłego połączenia puszystego biszkoptu z masą jogurtową. Masa jogurtowa to jedna z najprostszych mas do ciast. Dodatek galaretek sprawia, iż przywołuje smak dzieciństwa.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto śmietanowiec

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Galaretki: W 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę czerwoną. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Podobnie postępujemy z pozostałymi dwoma galaretkami. Stężałe galaretki kroimy na kwadraty.
    Masa jogurtowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do stężenia na 10 minut. Następnie lekko podgrzewamy. Jogurt miksuje z cukrem pudrem. Dodaje kawałki galaretek. Mieszam. Do masy dodaje lekko ciepłą żelatynę. Mieszam.
    W kwadratowej formie do pieczenia umieszczam wystudzone ciasto biszkoptowe. Następnie wylewam lekko tężejącą masę jogurtową. Chłodzę w lodówce przez trzy godziny.
    Dekoracja: W 300 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretkę żółtą. Odstawiam do stężenia. Lekko tężejącą wylewam na ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.

  2. Zapraszam na mój blog !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń