Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kiwi

Ciasto z kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Ciasto z kiwi"

Składniki

  • 6 jajek
  • 15 dag cukru kryształu
  • pół tabliczki czekolady
  • 20 dag mąki pszennej
  • torebka cukru waniliowego
  • 50 ml oleju Do dekoracji: 6 kiwi
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 2 torebki przejrzystej galaretki
  • paski skórki pomarańczowej (z ekologicznej pomarańczy)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z kiwi

Przygotowanie

  1. Wbij jajko do misy i dodając stopniowo cukier, ubij pianę. Zetrzyj czekoladę. Wymieszaj mąkę z cukrem waniliowym i na zmianę z czekoladą wsypuj do piany. Pod koniec powoli dodawaj olej, tak aby powstało gładkie ciasto.

  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia postaw prostokątną formę bez dna. Ostrożnie wlej ciasto i wygładź jego powierzchnię szpatułką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180o C przez ok. 45 minut. Poczekaj, aż ciasto wystygnie i dopiero potem wyjmij je z formy.

  3. Obierz kiwi i pokrój w plasterki. Wierzch ciasta posmaruj warstwą dżemu i całą powierzchnię gęsto pokryj plasterkami kiwi.

  4. Przygotuj galaretkę wg instrukcji. Zalej nią owoce na cieście i wstaw je do lodówki. Udekoruj skórką pomarańczową. Pokrój i podawaj.

  5. Czas przygotowania: 70 min Cena porcji: ok. 2, 50 zł Kalorie: porcja 236 kcal

  6. Ciasto nabierze wyrazu, jeśli dodasz do niego kawałki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki z pomarańczy lub np. rodzynki.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń