Do góry

Desery Przepis na:

cynamonowe ciasto ze śliwkami

cynamonowe ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 139

Dodano:

Odsłon: 11270

Nie ma jesieni bez ciasta ze śliwkami. Nie ma! To już taki jesienny, kulinarny "obowiązek".

Składniki

  • mąka pszenna 6 łyżek
  • cukier 6 łyżek
  • jajka 3
  • miękka margaryna 3/4 opakowania
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śliwki węgierki 200g
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
cynamonowe ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki. Wrzucić do miski, zasypać cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszać, odstawić na bok. Przygotować ciasto. Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki: mąkę pszenną, cukier, jajka, margarynę i proszek do pieczenia. Moc obrotów nastawić na 4, czas na 30 sekund. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do miski, dodać 3/4 śliwek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy formę wysmarować tłuszczem, a natępnie obsypać bułką tartą). Na wierzchu ułożyć resztę śliwek (przecięciem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń