Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynki morelowe

Cytrynki morelowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Cytrynki morelowe"

Składniki

  • 6 moreli
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/3 szkl. oleju
  • szkl. tłustego (3
  • 5 proc.) mleka
  • szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
  • gruby cukier do posypania
  • papierowe foremeki do muffinek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynki morelowe

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową. Ucierając, porcjami dolewaj olej i mleko. Białka ubij na sztywną pianę.

  2. Obie mąki połącz z proszkiem. Pianę z białek i sypkie dodawaj porcjami do utartej masy. Mieszaj łyżką.

  3. Morele rozetnij i usuń pestki. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Napełnij ciastem.

  4. Do każdej babeczki włóż połówkę moreli. Wciśnij ją w ciasto. Piecz ok. 30 minut w temp. 175 st. Posyp grubym cukrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń