Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowe serce"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2280
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4371
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1293
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 271
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2280
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4371
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1293
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 271
Składniki
Białą czekoladę połam na drobne kawałki i włóż do rondla. Wlej kremówkę. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, często mieszając. Po 3-5 minutach dodaj do masy masło. Podgrzewaj dalej, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
Gotowy krem zdejmij z ognia, a gdy ostygnie, wstaw do lodówki, aby dobrze zastygł. W tym czasie przygotuj owoce (truskawki, winogrono, granaty, pomarańcze lub inne). Umyj je, w razie potrzeby obierz lub odszypułkuj, osusz i przekrój na połówki.
Korzystając z szablonu (możesz go narysować i wyciąć z pergaminu) wykrój z blatów kształt serca. Dżem lekko podgrzej. Posmaruj jeden blat. Nałóż część kremu z białej czekolady, rozłóż owoce. Przykryj kolejną warstwą kremu i drugim blatem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Tort wyjmij. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Białe serce udekoruj świeżymi lub cukrowymi płatkami róż.
12 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 1,80 zł.
Płatki róż będą wyglądały jeszcze bardziej dekoracyjnie, jeśli zanurzysz je w rozkłóconym białku, a potem obtoczysz w cukrze i pozostawisz do wyschnięcia. Ciekawą ozdobę otrzymasz też, zanurzając listki melisy cytrynowej lub mięty w gęstej polewie czekoladowej. Przed ułożeniem na cieście schładzaj listki 2 godz. w lodówce.Źródło: Świat kobiety