Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe serce

Czekoladowe serce

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Czekoladowe serce"

Składniki

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 400 ml kremówki 36 proc
  • 10 dag masła
  • 30 dag owoców (świeżych
  • mrożonych lub z puszki)
  • 2 gotowe blaty biszkoptowe
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego
  • płatki róż
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe serce

Przygotowanie

  1. Białą czekoladę połam na drobne kawałki i włóż do rondla. Wlej kremówkę. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, często mieszając. Po 3-5 minutach dodaj do masy masło. Podgrzewaj dalej, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.

  2. Gotowy krem zdejmij z ognia, a gdy ostygnie, wstaw do lodówki, aby dobrze zastygł. W tym czasie przygotuj owoce (truskawki, winogrono, granaty, pomarańcze lub inne). Umyj je, w razie potrzeby obierz lub odszypułkuj, osusz i przekrój na połówki.

  3. Korzystając z szablonu (możesz go narysować i wyciąć z pergaminu) wykrój z blatów kształt serca. Dżem lekko podgrzej. Posmaruj jeden blat. Nałóż część kremu z białej czekolady, rozłóż owoce. Przykryj kolejną warstwą kremu i drugim blatem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

  4. Tort wyjmij. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Białe serce udekoruj świeżymi lub cukrowymi płatkami róż.

  5. 12 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 1,80 zł.

  6. Płatki róż będą wyglądały jeszcze bardziej dekoracyjnie, jeśli zanurzysz je w rozkłóconym białku, a potem obtoczysz w cukrze i pozostawisz do wyschnięcia. Ciekawą ozdobę otrzymasz też, zanurzając listki melisy cytrynowej lub mięty w gęstej polewie czekoladowej. Przed ułożeniem na cieście schładzaj listki 2 godz. w lodówce.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń