Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Deser z gruszek"
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8538
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3008
Polecam.
Odsłon: 1780
Polecam.
Odsłon: 509
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8538
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3008
Polecam.
Odsłon: 1780
Polecam.
Odsłon: 509
Składniki
Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, a następnie obierz, pozostawiając ogonki. Ustaw je pionowo w rondelku ogonkami do góry. Zalej taką ilością wody, by były niemal zakryte. Dodaj cukier, korę cynamonu oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny.
Rondelek ustaw na palniku. Zagotuj gruszki w syropie. Trzymaj na średnim ogniu 5 minut. Po tym czasie dolej białe wino. Ogrzewaj jeszcze około 2 minuty, nie dopuszczając do wrzenia. Wyjmij owoce i ustaw na talerzykach.
Czekoladę połam na niewielkie kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Pistacje posiekaj, upraż na suchej patelni. Gruszki oblej tężejącą czekoladą, udekoruj pistacjami.
Czas 25 min; porcja – 190 kcal, cena 3 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety