Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Deser z gruszek"
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4063
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423196
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2625
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4063
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423196
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2625
Składniki
Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, a następnie obierz, pozostawiając ogonki. Ustaw je pionowo w rondelku ogonkami do góry. Zalej taką ilością wody, by były niemal zakryte. Dodaj cukier, korę cynamonu oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny.
Rondelek ustaw na palniku. Zagotuj gruszki w syropie. Trzymaj na średnim ogniu 5 minut. Po tym czasie dolej białe wino. Ogrzewaj jeszcze około 2 minuty, nie dopuszczając do wrzenia. Wyjmij owoce i ustaw na talerzykach.
Czekoladę połam na niewielkie kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Pistacje posiekaj, upraż na suchej patelni. Gruszki oblej tężejącą czekoladą, udekoruj pistacjami.
Czas 25 min; porcja – 190 kcal, cena 3 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety