Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Domowy kuch w formie babeczek"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12890
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1464
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14168
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5875
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12890
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1464
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14168
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5875
Składniki
Mieszam mąkę, kakao i drożdże. Dodaję żółtka, cukry, mleko i wyrabiam ciasto. Pod koniec dolewam roztopioną margarynę. Wyrabiam gładkie ciasto. Układam je w oprószonej mąką misce. Przykrywam, odstawiam na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość).
Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiam, dzielę na 8 części. Z każdej formuję kulkę, spłaszczam ją, nakładam na jej środek łyżeczkę marmolady, zlepiam.
Kulki wkładam do foremek (zlepieniem do dołu). Odstawiam, przykryte, na 40 min. Wierzchy smaruję jajkiem z mlekiem, posypuję kruszonką. Piekę w temp. 190oC 20 min.Źródło: Kobieta i życie