Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na ciasta drożdżowe jest całe mnóstwo, a jednak ten jest wyjątkowy – dzięki dobrze dobranym proporcjom udaje się zawsze i każdemu. Puszyste, pachnące ciasto z kruszonką… a przepis ten jest naszym przepisem rodzinnym o korzeniach w południowo-wschodniej Polsce.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99662
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1958
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5804
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5803
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99662
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1958
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5804
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5803
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy lub wanilię; mieszamy.
W jednym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być zbyt gorące, aby nie zabić drożdży w cieście). W drugim garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie i rozprowadzamy w nim drożdże, chwilę czekamy, aż zaczną pracować.
Do suchych składników dodajemy teraz jaja, mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy całość energicznie na jednolitą masę, dodając na końcu skórkę pomarańczową. Teraz pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20-30 minut (aż podwoi swoją objętość) w misce przykrytej ściereczką (w tym czasie zagniatamy kruszonkę z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego).
Po tym czasie jeszcze raz krótko przerabiamy ciasto i dzielimy na dwie równe części, które umieszczamy w dwóch dużych foremkach keksówkach wysmarowanych oliwą z oliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ważne jest aby ciasta nie stały zbyt blisko siebie i nie skleiły się ze sobą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasta i pieczemy ok. 50 minut na 1. poziomie od dołu bez termoobiegu.
Po upieczeniu pozostawiamy drożdżowce w foremkach do ostygnięcia… a potem już możemy zajadać, popijając ciepłym mlekiem .Sekretem niezawodności tego drożdżowca jest ścisłe trzymanie się przepisu.