Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z budyniem i śliwkami"
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 43
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 163
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1602
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 43
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 163
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1602
Składniki
Przygotuj masę budyniową. Szklankę mleka gotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkiem, żółtkiem i obydwoma rodzajami mąki, po czym dodaj do gotującego się mleka. Zagotuj, mieszając i wystudź.
Przygotuj ciasto drożdżowe. Szklankę mleka podgrzej, masło roztop. Z połowy mleka, drożdży, łyżeczki cukru i mąki przygotuj zaczyn. Przykryj i odstaw na chwilę. Do miski przesiej mąkę. Dodaj rozczyn, pozostałe mleko, cukier, roztopione masło, szczyptę soli i wyrób ciasto. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw, by wyrosło.
Ciasto zagnieć ponownie i podziel na 12 równych części. Z każdej uformuj kulkę i rozpłaszcz ją, zbierając brzegi do środka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj i pozostaw w cieple 30 min.
Wgłębienia bułeczek wypełnij budyniem, na wierzchu ułóż cząstki śliwek. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 25 minut w 190° C, aż bułeczki ładnie się zrumienią.
ciasto szybciej urośnie, będzie też puszyste, jeśli starannie i długo będziesz je wyrabiać.
<strong>Ilość porcji: 12. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 210 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie