Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z budyniem i śliwkami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22493
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14783
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4577
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43951
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 596
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22493
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14783
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4577
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43951
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 593
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 596
Składniki
Przygotuj masę budyniową. Szklankę mleka gotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkiem, żółtkiem i obydwoma rodzajami mąki, po czym dodaj do gotującego się mleka. Zagotuj, mieszając i wystudź.
Przygotuj ciasto drożdżowe. Szklankę mleka podgrzej, masło roztop. Z połowy mleka, drożdży, łyżeczki cukru i mąki przygotuj zaczyn. Przykryj i odstaw na chwilę. Do miski przesiej mąkę. Dodaj rozczyn, pozostałe mleko, cukier, roztopione masło, szczyptę soli i wyrób ciasto. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw, by wyrosło.
Ciasto zagnieć ponownie i podziel na 12 równych części. Z każdej uformuj kulkę i rozpłaszcz ją, zbierając brzegi do środka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj i pozostaw w cieple 30 min.
Wgłębienia bułeczek wypełnij budyniem, na wierzchu ułóż cząstki śliwek. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 25 minut w 190° C, aż bułeczki ładnie się zrumienią.
ciasto szybciej urośnie, będzie też puszyste, jeśli starannie i długo będziesz je wyrabiać.
<strong>Ilość porcji: 12. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 210 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie