Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet czosnkowy z jabłkami"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 503
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 417
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1512
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5817
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 503
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 417
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1512
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5817
Składniki
Filet z piersi indyka starannie umyj i osusz. Obierz ząbki czosnku, przeciśnij je przez praskę lub drobno posiekaj. Tak przygotowany czosnek wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Zawiń je w folię aluminiową i pozostaw na 2–3 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Wlej wino. Całość doprowadź do wrzenia, po czym przelej do brytfanki z mięsem. Pieczeń przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Podczas pieczenia pierś od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki.
Jabłka umyj, wytrzyj, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne i obłóż nimi mięso ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso ładnie się zrumieniło. Gotową pieczeń pokrój w plasterki. Obłóż jabłkami. Udekoruj żurawiną.Źródło: Tina