Do góry

Desery Przepis na:

Filet czosnkowy z jabłkami

Filet czosnkowy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Filet czosnkowy z jabłkami"

Składniki

  • 1
  • 3 kg fileta z piersi indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek (ok. 100 ml) białego wina
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 4 średniej wielkości kwaskowe jabłka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • żurawina do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet z piersi indyka starannie umyj i osusz. Obierz ząbki czosnku, przeciśnij je przez praskę lub drobno posiekaj. Tak przygotowany czosnek wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Zawiń je w folię aluminiową i pozostaw na 2–3 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Wlej wino. Całość doprowadź do wrzenia, po czym przelej do brytfanki z mięsem. Pieczeń przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Podczas pieczenia pierś od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki.

  3. Jabłka umyj, wytrzyj, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne i obłóż nimi mięso ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso ładnie się zrumieniło. Gotową pieczeń pokrój w plasterki. Obłóż jabłkami. Udekoruj żurawiną.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń