Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet czosnkowy z jabłkami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22372
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14102
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4388
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43386
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 543
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22372
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14102
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4388
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43386
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 543
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Składniki
Filet z piersi indyka starannie umyj i osusz. Obierz ząbki czosnku, przeciśnij je przez praskę lub drobno posiekaj. Tak przygotowany czosnek wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Zawiń je w folię aluminiową i pozostaw na 2–3 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Wlej wino. Całość doprowadź do wrzenia, po czym przelej do brytfanki z mięsem. Pieczeń przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Podczas pieczenia pierś od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki.
Jabłka umyj, wytrzyj, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne i obłóż nimi mięso ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso ładnie się zrumieniło. Gotową pieczeń pokrój w plasterki. Obłóż jabłkami. Udekoruj żurawiną.Źródło: Tina