Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w szlafroczkach"
Przepyszne racuchy wg przepisu siostry Anieli. Smak dzieciństwa. Zachęcam do...
Odsłon: 5821
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 253
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 253
Składniki
• na 4 sztuki •: 65 min •Porcja: 365 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł
Płat francuskiego ciasta rozwiń, ułóż na ściereczce i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Następnie ostrożnie wytnij środki z pestkami, tak aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Bakalie drobno posiekaj. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem. Wydrążone jabłka napełnij bakaliowym nadzieniem. Odetnij kawałek ciasta francuskiego, wytnij z niego listki. Resztę potnij na 4 kwadraty. Jabłka ustaw na kwadratach ciasta. Rogi unieś do góry, zlep ponad jabłkami. Przylep listki.
Jabłka w szlafroczkach ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Jabłka możesz podać z sosem waniliowym, czekoladowym, bitą śmietaną lub lodami.Źródło: Naj
Przepisy Desery
Desery
Babka cytrynowa z lukrem mandarynkowym
Desery
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Desery
Ciasto wielkanocne - baranek
Desery
Słoneczne tartelki z nutą egzotyczną
Babka cytrynowa z lukrem mandarynkowym
Zapraszam na babkę cytrynową, prostą, ekspresową. Całe jajka z cukrem, olejem...
Odsłon: 48
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 48