Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w szlafroczkach"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
• na 4 sztuki •: 65 min •Porcja: 365 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł
Płat francuskiego ciasta rozwiń, ułóż na ściereczce i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Następnie ostrożnie wytnij środki z pestkami, tak aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Bakalie drobno posiekaj. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem. Wydrążone jabłka napełnij bakaliowym nadzieniem. Odetnij kawałek ciasta francuskiego, wytnij z niego listki. Resztę potnij na 4 kwadraty. Jabłka ustaw na kwadratach ciasta. Rogi unieś do góry, zlep ponad jabłkami. Przylep listki.
Jabłka w szlafroczkach ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Jabłka możesz podać z sosem waniliowym, czekoladowym, bitą śmietaną lub lodami.Źródło: Naj