Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w szlafroczkach"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 157
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104513
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 337
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 157
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104513
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 337
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9043
Składniki
• na 4 sztuki •: 65 min •Porcja: 365 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł
Płat francuskiego ciasta rozwiń, ułóż na ściereczce i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Następnie ostrożnie wytnij środki z pestkami, tak aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Bakalie drobno posiekaj. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem. Wydrążone jabłka napełnij bakaliowym nadzieniem. Odetnij kawałek ciasta francuskiego, wytnij z niego listki. Resztę potnij na 4 kwadraty. Jabłka ustaw na kwadratach ciasta. Rogi unieś do góry, zlep ponad jabłkami. Przylep listki.
Jabłka w szlafroczkach ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Jabłka możesz podać z sosem waniliowym, czekoladowym, bitą śmietaną lub lodami.Źródło: Naj