Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki budyniowe z poziomkami"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
ok. 65 minut • Porcja ok. 206 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 18 porcji
Mąkę z cukrem przesiej. Dodaj jajko i pokrojone masło, zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i na 30 minut włóż do lodówki.
Ciasto podziel na 18 części i wylep nim foremki. Piecz w tempera- turze 200°C około 15 min. Z foremek wyjmij dopiero wtedy, gdy wystygną.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź, stale mieszając (inaczej na powierzchni utworzy się sztywny kożuch). Ubijaj budyń z masłem, aż powstanie gładki, aksamitny krem.
Krem przełóż do worka cukierniczego z gładką końcówką. Wyciskaj go z „górką” do upieczonych babeczek.
Całą powierzchnię kremu obłóż umytymi i osuszonymi poziomkami.
Gęstniejącą galaretką posmaruj całą powierzchnię babeczek (najlepiej za pomocą miękkiego pędzelka). Babeczki wstaw do lodówki, żeby stężały.Źródło: Kobieta i życie