Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki budyniowe z poziomkami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14002
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14002
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Składniki
ok. 65 minut • Porcja ok. 206 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 18 porcji
Mąkę z cukrem przesiej. Dodaj jajko i pokrojone masło, zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i na 30 minut włóż do lodówki.
Ciasto podziel na 18 części i wylep nim foremki. Piecz w tempera- turze 200°C około 15 min. Z foremek wyjmij dopiero wtedy, gdy wystygną.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź, stale mieszając (inaczej na powierzchni utworzy się sztywny kożuch). Ubijaj budyń z masłem, aż powstanie gładki, aksamitny krem.
Krem przełóż do worka cukierniczego z gładką końcówką. Wyciskaj go z „górką” do upieczonych babeczek.
Całą powierzchnię kremu obłóż umytymi i osuszonymi poziomkami.
Gęstniejącą galaretką posmaruj całą powierzchnię babeczek (najlepiej za pomocą miękkiego pędzelka). Babeczki wstaw do lodówki, żeby stężały.Źródło: Kobieta i życie