Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruchy placek twarogowy"
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2528
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 709
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8878
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2528
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 709
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8878
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło i dwa całe jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.
Twaróg ucieramy z dwoma żółtkami, cukrem waniliowym i mlekiem. Dorzucamy rodzynki, mieszamy.
Jedną trzecią ciasta wałkujemy na prostokąt i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy twarogiem i powidłami. Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i radełkiem kroimy w paseczki. Z paseczków układamy na cieście ukośną kratkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC i pieczemy około 45 minut, aż spód się upiecze, a wierzch nabierze złotego koloru. Studzimy, najlepiej przez całą noc, bo ciasto jest wysokie i musi dobrze zastygnąć. Kroimy na części.Źródło: Rewia