Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruchy placek twarogowy"
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 363
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14961
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1792
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17432
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 363
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14961
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1792
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17432
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło i dwa całe jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.
Twaróg ucieramy z dwoma żółtkami, cukrem waniliowym i mlekiem. Dorzucamy rodzynki, mieszamy.
Jedną trzecią ciasta wałkujemy na prostokąt i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy twarogiem i powidłami. Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i radełkiem kroimy w paseczki. Z paseczków układamy na cieście ukośną kratkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC i pieczemy około 45 minut, aż spód się upiecze, a wierzch nabierze złotego koloru. Studzimy, najlepiej przez całą noc, bo ciasto jest wysokie i musi dobrze zastygnąć. Kroimy na części.Źródło: Rewia