Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruchy placek twarogowy"
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 25836
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 151
To doskonałe w swej prostocie smarowidło, w sam raz na niedzielne śniadanie,...
Odsłon: 46
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 25836
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 151
To doskonałe w swej prostocie smarowidło, w sam raz na niedzielne śniadanie,...
Odsłon: 46
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło i dwa całe jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.
Twaróg ucieramy z dwoma żółtkami, cukrem waniliowym i mlekiem. Dorzucamy rodzynki, mieszamy.
Jedną trzecią ciasta wałkujemy na prostokąt i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy twarogiem i powidłami. Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i radełkiem kroimy w paseczki. Z paseczków układamy na cieście ukośną kratkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC i pieczemy około 45 minut, aż spód się upiecze, a wierzch nabierze złotego koloru. Studzimy, najlepiej przez całą noc, bo ciasto jest wysokie i musi dobrze zastygnąć. Kroimy na części.Źródło: Rewia