Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek z jagodami"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7660
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2809
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7660
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2809
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem pudrem. Dodać żółtko i masło, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
Jajka ubić z cukrem, wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać je widelcem. Spód posypać tartą bułką i jagodami. Zalać masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 60 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco