Do góry

Desery Przepis na:

''Leśny mech z truskawkami''

''Leśny mech z truskawkami''

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 152

Dodano:

Odsłon: 4045

podpatrzona wersja popularnego ciasta ze szpinakiem,które nie zawiodło swoim smakiem i wyglądem.Smakowało i zaskoczyło ,szpinak nie wyczuwalny a jakże efektowny .Doskonały pomysł na jego podstępne ''przemycenie'' do potrawy w wersji słodkiej .Dodatkowo naturalny i zdrowy barwnik ;) Spodobał mi się pomysł z truskawkami ,pięknie się prezentują na kremie jak i na wierzchu.Przepis podpatrzyłam od Pani Zuzanny ,proporcje na dużą blachę 24/36 cm ; i mnie wyszło smacznie i superowo!

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szk.cukru
  • 2 szk mąki
  • 40 dkg szpinaku mrożonego nie liśiastego
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki pr.do pieczenia
  • 1 szk.oleju
  • skład na krem;•
  • •500 ml śmietany kremówki 30% lub 2 kubeczki po 330 ml
  • 1 galaretka cytrynowa na 3/4 szk.wody
  • 1 łyżka zelantyny
  • dodatkowo ; truskawki duze i małe mogą byc też maliny
  • ja dałam mrozone i odstawiłam do odmrozenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
''Leśny mech z truskawkami''

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić ,odcisnąć z nadmiaru wody,zblenderować.Białka ubić ,dodać cukier i cukier waniliowy ,ubić na kremową masę.Dodać żółtka,ciągle ubijając.Cienkim strumykiem wlewać olej.Dodać szpinak.Mąkę przesiać z proszkiem.Dodać do ciasta ,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .
    piec ok 30 min-w piekarniku z teromobiegrm a 60 min z grzałką góra -dól w 160- 180 st.

  2. Po upieczeniu ,wystudzić,odkroić 1/3 ciasta z wierzchu i pokruszyć.
    Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w ok 3/4 szklanki wody ,przestudzić.Kremówkę ubić,pod koniec dodając galaretkę.Masę wyłożyć na dolną część ciasta.Truskawki przekroić na pół,ułożyć na masie.Następnie położyć rozkruszone ciasto ,lekko dociskając.Wierzch udekorować drobnymi owocami truskawek ,malin.Mogą to też być borówki,jagody ,poziomki...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń