Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
podpatrzona wersja popularnego ciasta ze szpinakiem,które nie zawiodło swoim smakiem i wyglądem.Smakowało i zaskoczyło ,szpinak nie wyczuwalny a jakże efektowny .Doskonały pomysł na jego podstępne ''przemycenie'' do potrawy w wersji słodkiej .Dodatkowo naturalny i zdrowy barwnik ;) Spodobał mi się pomysł z truskawkami ,pięknie się prezentują na kremie jak i na wierzchu.Przepis podpatrzyłam od Pani Zuzanny ,proporcje na dużą blachę 24/36 cm ; i mnie wyszło smacznie i superowo!
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5658
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 313
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13393
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2668
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5658
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 313
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13393
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2668
Składniki
Szpinak rozmrozić ,odcisnąć z nadmiaru wody,zblenderować.Białka ubić ,dodać cukier i cukier waniliowy ,ubić na kremową masę.Dodać żółtka,ciągle ubijając.Cienkim strumykiem wlewać olej.Dodać szpinak.Mąkę przesiać z proszkiem.Dodać do ciasta ,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm . piec ok 30 min-w piekarniku z teromobiegrm a 60 min z grzałką góra -dól w 160- 180 st.
Po upieczeniu ,wystudzić,odkroić 1/3 ciasta z wierzchu i pokruszyć. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w ok 3/4 szklanki wody ,przestudzić.Kremówkę ubić,pod koniec dodając galaretkę.Masę wyłożyć na dolną część ciasta.Truskawki przekroić na pół,ułożyć na masie.Następnie położyć rozkruszone ciasto ,lekko dociskając.Wierzch udekorować drobnymi owocami truskawek ,malin.Mogą to też być borówki,jagody ,poziomki...