Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewiele składników. Szybkie i proste w robieniu. Idealna konsystencja od razu po zrobieniu jak i wyjęciu z zamrażalki. A przede wszystkim idealnie pyszne - kremowe lody :) http://vanillateaspoon.blox.pl/html
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15730
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 416
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15730
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 416
Składniki
Proponuję podwoić porcję bo z tego przepisu wychodzi ok. pół litra lodów.
Banany pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia. Do tego wsypałam cukier, wlałam sok z cytryny, rum i śmietankę. Wszystko potraktowałam blenderem, żeby wyszła idealnie gładka, kremowa masa.
Wstawiłam na noc do lodówki.
Lody kręciłam następnego dnia rano. Oczywiście kręcimy wg instrukcji naszej maszynki do lodów, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie trwało to niecałe 20 min. Bardzo szybko.
Lody można zrobić domowym sposobem, tak jak podaje Cuda.wianki (przepis z jej strony - brulionzprzepisami.blox.pl).
Cytuję: "wedlug olive! mozna te lody rowniez zrobic domowym sposobem, bez maszyny. niestety robi sie je znacznie dluzej. trzeba je wlozyc do plastikowego pojemnika i chlodzic w zamrazarce. wyjmowac co dwie godziny i mieszac ponownie. tak dlugo, az mikstura nabierze konsystencji lodow."