Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2273
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 98
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 144
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 232
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 256
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2273
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 98
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 144
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 232
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 256
Składniki
Sezam podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Do blendera wkładamy sezam i olej i miksujemy do uzyskania gładniej masy. Mój blender tutaj ze świrował i uzyskania gładkiej masy, wyszło mi jakaś pasta z sezamem, więc wydłubałam wszystkie rozgniecione ziarenka i dodałam go do „ mikstury lodowej”( czytaj niżej) i wtedy zmiksowałam razem z mlekiem. Było mi o wiele łatwiej a pomiędzy ostrzami miksera nic nie musiałam wydłubywać.
Wszystko przełożyć do garnuszka i podgrzać( jeśli nie wyszła Wam pasta, to właśnie teraz jest moment na zmiksowanie ziaren w miksturze). Mieszać do połączenia się składników i schłodzić w lodówce kilka godzin albo całą noc. Dalej postępować według wskazówek producenta maszyny.
Możecie wykonać też lody bez maszyny, wtedy miksujecie lody, aby „weszło” w nie więcej powietrza, a następnie przelewacie do pojemnika na lody i wkładacie do zamrażarki. Podczas mrożenia trzeba zmiksować co pewien czas, aby nie postały kryształki lodu. Smacznego!:)