Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15857
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4803
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 543
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15857
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4803
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 543
Składniki
Sezam podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Do blendera wkładamy sezam i olej i miksujemy do uzyskania gładniej masy. Mój blender tutaj ze świrował i uzyskania gładkiej masy, wyszło mi jakaś pasta z sezamem, więc wydłubałam wszystkie rozgniecione ziarenka i dodałam go do „ mikstury lodowej”( czytaj niżej) i wtedy zmiksowałam razem z mlekiem. Było mi o wiele łatwiej a pomiędzy ostrzami miksera nic nie musiałam wydłubywać.
Wszystko przełożyć do garnuszka i podgrzać( jeśli nie wyszła Wam pasta, to właśnie teraz jest moment na zmiksowanie ziaren w miksturze). Mieszać do połączenia się składników i schłodzić w lodówce kilka godzin albo całą noc. Dalej postępować według wskazówek producenta maszyny.
Możecie wykonać też lody bez maszyny, wtedy miksujecie lody, aby „weszło” w nie więcej powietrza, a następnie przelewacie do pojemnika na lody i wkładacie do zamrażarki. Podczas mrożenia trzeba zmiksować co pewien czas, aby nie postały kryształki lodu. Smacznego!:)