Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowy przekładaniec"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 673
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458707
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1737
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 673
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458707
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1737
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z pomarańczy i połówki cytryny. Odkładamy łyżkę orzechów do dekoracji, resztę podprażamy na patelni i drobno siekamy.
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i sok z cytrusów, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, posiekane orzechy, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir, wyrabiamy. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy, aby połączyła się z ciastem. Pieczemy w posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej blasze ok. 60 minut w 180oC.
Do serka dodajemy cukier puder i sok z połówki cytryny, miksujemy. Krem wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby się schłodził.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolną część smarujemy kremem i przykrywamy drugą połówką ciasta. Górę smarujemy pozostałym kremem, wyrównujemy. Dekorujemy posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza porcji 280 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia