Do góry

Desery Przepis na:

Marchewkowy przekładaniec

Marchewkowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Marchewkowy przekładaniec"

Składniki

  • 400 g marchwi
  • 3 jaja
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu w proszku
  • 300 g śmietankowego serka
  • 125 g cukru pudru
  • pomarańcza i cytryna
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marchewkowy przekładaniec

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.

  2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z pomarańczy i połówki cytryny. Odkładamy łyżkę orzechów do dekoracji, resztę podprażamy na patelni i drobno siekamy.

  3. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i sok z cytrusów, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, posiekane orzechy, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir, wyrabiamy. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy, aby połączyła się z ciastem. Pieczemy w posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej blasze ok. 60 minut w 180oC.

  4. Do serka dodajemy cukier puder i sok z połówki cytryny, miksujemy. Krem wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby się schłodził.

  5. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolną część smarujemy kremem i przykrywamy drugą połówką ciasta. Górę smarujemy pozostałym kremem, wyrównujemy. Dekorujemy posiekanymi orzechami.

  6. Wartość odżywcza porcji 280 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 26 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń