Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowy przekładaniec"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1902
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3858
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 440
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1902
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3858
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 440
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z pomarańczy i połówki cytryny. Odkładamy łyżkę orzechów do dekoracji, resztę podprażamy na patelni i drobno siekamy.
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i sok z cytrusów, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, posiekane orzechy, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir, wyrabiamy. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy, aby połączyła się z ciastem. Pieczemy w posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej blasze ok. 60 minut w 180oC.
Do serka dodajemy cukier puder i sok z połówki cytryny, miksujemy. Krem wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby się schłodził.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolną część smarujemy kremem i przykrywamy drugą połówką ciasta. Górę smarujemy pozostałym kremem, wyrównujemy. Dekorujemy posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza porcji 280 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia