Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowe warkocze"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 720
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 720
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
Składniki
<strong>Do dekoracji:</strong>
całe migdały bez skórki, cukier wanilinowy do posypania.
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, papier do pieczenia lub olej do posmarowania blachy.
Mąkę przesiej, dosyp do niej mielone migdały, 9 dag cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dodaj esencję migdałową, posiekane masło i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na 30-40 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj blachę i dobrze rozgrzej piekarnik.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj olejem, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
Wyjęte z lodówki ciasto podziel na kilka części, z każdego kawałka uformuj wałek (jak na kopytka). Z wałka odkrawaj po dwa kawałki ciasta i zapleć je tak, jak na zdjęciu.
Ozdabiaj całymi migdałami. Ciastka układaj w odstępach na przygotowanej wcześniej blasze.
Ciastka piecz na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli pieczesz z termoobiegiem, temperatura może być o 10° C niższa. Piecz ciastka 15-20 minut na złoty kolor. P
o wyjęciu z piekarnika, gdy będą jeszcze gorące, przełóż je na płaski talerz i od razu posyp cukrem wanilinowym. Ciastka pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 350 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie