Do góry

Desery Przepis na:

Nugatowe kostki

Nugatowe kostki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Nugatowe kostki"

Składniki

  • 20 dag słodzonego mleka skondensow
  • 100 ml kremówki 36 proc
  • 1 łyżka rumu
  • 14 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 dag kakao
  • 2 łyżki kremu nugatowego
  • 10 dag ciemnej polewy czekoladowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nugatowe kostki

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej słodzone mleko skondensowane oraz kremówkę. Dodaj łyżkę rumu (możesz go zastąpić 2-3 kroplami olejku rumowego). Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj do płynnych składników.

  2. Na koniec do rondelka wsyp cukier puder oraz opakowanie cukru waniliowego. Rondelek ustaw na palniku. Ogrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się całkowicie rozpuszczą i połączą.

  3. Gęstą i gładką masę zdejmij z ognia. Porcjami dodawaj naturalne kakao oraz krem nugatowy i cały czas mieszaj.

  4. Niedużą foremkę wyłóż pergaminem, nałóż masę nugatową, rozsmaruj. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia.

  5. Polewę rozpuść wg przepisu. Polej nugat. Gdy polewa zastygnie, pokrój deser w kostki.

  6. czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 70 gr

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń