Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nugatowe kostki"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7865
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 293
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3095
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 591
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7865
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 293
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3095
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 591
Składniki
Do rondelka wlej słodzone mleko skondensowane oraz kremówkę. Dodaj łyżkę rumu (możesz go zastąpić 2-3 kroplami olejku rumowego). Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj do płynnych składników.
Na koniec do rondelka wsyp cukier puder oraz opakowanie cukru waniliowego. Rondelek ustaw na palniku. Ogrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się całkowicie rozpuszczą i połączą.
Gęstą i gładką masę zdejmij z ognia. Porcjami dodawaj naturalne kakao oraz krem nugatowy i cały czas mieszaj.
Niedużą foremkę wyłóż pergaminem, nałóż masę nugatową, rozsmaruj. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia.
Polewę rozpuść wg przepisu. Polej nugat. Gdy polewa zastygnie, pokrój deser w kostki.
czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 70 grŹródło: Świat kobiety