Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nugatowe kostki"
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 596
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11957
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 596
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11957
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Do rondelka wlej słodzone mleko skondensowane oraz kremówkę. Dodaj łyżkę rumu (możesz go zastąpić 2-3 kroplami olejku rumowego). Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj do płynnych składników.
Na koniec do rondelka wsyp cukier puder oraz opakowanie cukru waniliowego. Rondelek ustaw na palniku. Ogrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się całkowicie rozpuszczą i połączą.
Gęstą i gładką masę zdejmij z ognia. Porcjami dodawaj naturalne kakao oraz krem nugatowy i cały czas mieszaj.
Niedużą foremkę wyłóż pergaminem, nałóż masę nugatową, rozsmaruj. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia.
Polewę rozpuść wg przepisu. Polej nugat. Gdy polewa zastygnie, pokrój deser w kostki.
czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 70 grŹródło: Świat kobiety