Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owoce pod kruszonką"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25730
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2720
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1321
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25730
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2720
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1321
Składniki
Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń szypułki. Większe sztuki przekrój na pół. Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz. Następnie obierz i pokrój na pięciocentymetrowe kawałki. Truskawki i rabarbar przełóż do miski, posyp mąką ziemniaczaną oraz 2 łyżkami cukru wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, cynamon, płatki owsiane, mielone migdały lub orzechy i wymieszaj łyżką. Dodaj ok. 10 dag drobno posiekanego masła lub margaryny. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Formę do tarty lub żaroodporne naczynie posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Wyłóż owoce i posyp je kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny.
Piekarnik rozgrzej do 180° C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz ok. 30-40 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 min, by lekko przestygło. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany, puddingiem waniliowym albo gałką ulubionych lodów.
60 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie