Do góry

Desery Przepis na:

Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Owoce pod kruszonką"

Składniki

  • 40 dag truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 14 dag mąki pszennej
  • 12 dag + 2 łyżki cukru
  • 10 dag płatków owsianych
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
  • 15 dag + 1 łyżka zimnego masła lub margaryny
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Owoce pod kruszonką

Przygotowanie

  1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń szypułki. Większe sztuki przekrój na pół. Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz. Następnie obierz i pokrój na pięciocentymetrowe kawałki. Truskawki i rabarbar przełóż do miski, posyp mąką ziemniaczaną oraz 2 łyżkami cukru wymieszaj.

  2. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, cynamon, płatki owsiane, mielone migdały lub orzechy i wymieszaj łyżką. Dodaj ok. 10 dag drobno posiekanego masła lub margaryny. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.

  3. Formę do tarty lub żaroodporne naczynie posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Wyłóż owoce i posyp je kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny.

  4. Piekarnik rozgrzej do 180° C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz ok. 30-40 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 min, by lekko przestygło. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany, puddingiem waniliowym albo gałką ulubionych lodów.

  5. 60 minut. Porcja: 240 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń