Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest ich 12 sztuk. Są z gazety Tiny. Często są u mnie robione.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3573
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 125
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 852
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3573
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 125
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 852
Składniki
Podgrzać lekko mleko, rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier - 50 g, sól, olej oraz żółtka, wlać mleko z drożdżami. Wyrobić składniki mikserem ne gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, odstawić na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce. Jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto, rozwałkować na posypanym mąką blaciw na grubość pół centymetra. Za pomocą foremki lub szklanki (średnica 7 cm) wyciąć 18 kółek. Na połowie kółek rozłożyć po łyżeczce powideł, brzegi pozmarować roztrzepanym białkiem. Przykryć pozostałymi krążkami. Rozwałkować resztę ciasta, w ten sam sposób wykonać pozostałe pączki. Wszystkie pączki przykryć, odłożyć jeszcze na 10 - 20 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni. Wkładać porcjami pączki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na kuchennej bibule. Połowę pączków posypać natychmiast resztą cukru. Pozostałe odłożyć. Kiedy przestygną, posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.