Desery Przepis na:
Pączki z powidłami

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 62
Dodano: 12.07.2010
Odsłon: 1860
Składniki
- mleko, 1 szklanka
- drożdże, 40 g
- mąka, 500 g
- cukier, 130 g
- sól, szczypta
- olej, 4 łyżki
- żółtka, 2
- białko, 1
- powidła, 100 g
- cukier puder, 80 g
- sok z cytryny, 1 - 2 łyżki
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Podgrzać lekko mleko, rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier - 50 g, sól, olej oraz żółtka, wlać mleko z drożdżami. Wyrobić składniki mikserem ne gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, odstawić na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce. Jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto, rozwałkować na posypanym mąką blaciw na grubość pół centymetra. Za pomocą foremki lub szklanki (średnica 7 cm) wyciąć 18 kółek. Na połowie kółek rozłożyć po łyżeczce powideł, brzegi pozmarować roztrzepanym białkiem. Przykryć pozostałymi krążkami. Rozwałkować resztę ciasta, w ten sam sposób wykonać pozostałe pączki. Wszystkie pączki przykryć, odłożyć jeszcze na 10 - 20 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni. Wkładać porcjami pączki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na kuchennej bibule. Połowę pączków posypać natychmiast resztą cukru. Pozostałe odłożyć. Kiedy przestygną, posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Komentarze do przepisu (0)