Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panna cotta z malinowym sosem"
Przepis dnia
Smaczny pomysł na deserki z galaretką i panna cottą która przybywa do nas z p...
Odsłon: 23565
szybki i bardzo efektowny deser z truskawkami. Polecam zrobić wszystkim, któ...
Odsłon: 2231
Panna cotta to efektowny i prosty włoski deser. Świetnie sprawdzi się na spot...
Odsłon: 776
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 24
Domowy dodatek do mięs i jajek to chrupiący sos w którym znajdziemy ogórki ,...
Odsłon: 134
W domu można przygotować najlepszą wode smakową, którą można przygotować z ul...
Odsłon: 311
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 24
Domowy dodatek do mięs i jajek to chrupiący sos w którym znajdziemy ogórki ,...
Odsłon: 134
W domu można przygotować najlepszą wode smakową, którą można przygotować z ul...
Odsłon: 311
Składniki
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i nożykiem wyłuskaj ziarenka.
Do garnka wlej śmietanę kremówkę, tłuste mleko, dodaj cukier oraz wanilię. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zagotuj i szybko odstaw z ognia. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia.
Przygotowaną masę wlej do 4 większych lub 6 mniejszych filiżanek. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryj folią, po czym wstaw do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny).
Przygotuj sos malinowy: do rondelka włóż umyte maliny, po czym wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy owoce się rozgotują (w taki sposób, że na wierzchu sosu będą widoczne tylko pestki z owoców), sos zestaw z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Ciepły sos przelej przez gęste sito, aby usunąć pestki.
Gotowy deser przełóż, ostrożnie wybijając z foremek, na talerzyki, polej ciepłym, gęstym sosem, udekoruj świeżymi malinami oraz listkami melisy lub mięty i od razu podawaj.
Zanim deser stężeje, możesz w każdej porcji dodatkowo umieścić po jednej świeżej malinie.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Desery
Desery
Mazurek pistacjowy
Desery
Ciasto Wiosna-z kremem , śmietanką i galaretkami-kolorowe, idealne na Wielkanoc
Desery
Sernik z rodzynkami
Desery
Ciastka baranki
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto...
Odsłon: 90
Ciasto Wiosna-z kremem , śmietanką i galaretkami-kolorowe, idealne na Wielkanoc
Pyszne, kolorowe ciasto, bardzo orzeźwiające z pysznym kremem na bazie popula...
Odsłon: 615