Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panna cotta z malinowym sosem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19299
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1048
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4360
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1046
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1237
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4234
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19299
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1048
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4360
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1046
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1237
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4234
Składniki
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i nożykiem wyłuskaj ziarenka.
Do garnka wlej śmietanę kremówkę, tłuste mleko, dodaj cukier oraz wanilię. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zagotuj i szybko odstaw z ognia. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia.
Przygotowaną masę wlej do 4 większych lub 6 mniejszych filiżanek. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryj folią, po czym wstaw do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny).
Przygotuj sos malinowy: do rondelka włóż umyte maliny, po czym wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy owoce się rozgotują (w taki sposób, że na wierzchu sosu będą widoczne tylko pestki z owoców), sos zestaw z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Ciepły sos przelej przez gęste sito, aby usunąć pestki.
Gotowy deser przełóż, ostrożnie wybijając z foremek, na talerzyki, polej ciepłym, gęstym sosem, udekoruj świeżymi malinami oraz listkami melisy lub mięty i od razu podawaj.
Zanim deser stężeje, możesz w każdej porcji dodatkowo umieścić po jednej świeżej malinie.Źródło: Świat kobiety